LE  P A G N O N

W O R K S H O P

O M G E V I N G

St.Mesmin en omstreken

de Dordogne

tweedehands

routebeschrijving

sportief

contact

links

St.Mesmin

 

St.Mesmin is een plaatsje op de heuvels aan de Gorges de L'Auvézère. De rivier slingert zich door de dalen en biedt hier en daar een schitterend uitzicht over de vallei. Het is een ideale uitvalsbasis voor lange wandelingen op een van de vele uitgezette wandelpaden. Het is een uitgestrekt gebied met een keur aan beschermde wilde flora en fauna (wilde orchideeën, buizerds, herten, veel vlinder en vogelsoorten)

14 juli: le quartorze juillet

 

Hierboven spiegelt het kasteel van Savignac-Ledrier zich af in de stroomversnelling van de Auvézère. Tevens is hier het culturele erfgoed de Forge, waar u ook een rondleiding kunt krijgen. Bezoek ook de papierfabriek van Payzac. Daar zijn vaak exposities van papierkunstenaars te zien.

Op de 14e juli is er overal een mooi vuurwerk, maar nergens zo mooi als hier in Pompadour, waar het vuurwerk tegen de achtergrond van het kasteel plaatsvindt. Natuurlijk vindt u hier ook de traditionele paardenraces!

 

Elke plaats in de omgeving heeft wel markt op een bepaalde dag, zoals  op donderdag in Excideuil. Daar vind u groente en vers fruit, heerlijk brood en plaatselijke producten, zoals noten, appels, paddenstoelen en kazen. In de zomer worden en veel feesten gegeven in de kleine plaatsjes. Er is dan altijd veel te zien zoals oude ambachten, appelsap maken en oude tractoren en auto's, de keuring van het Limousin vee, zang en volksdansen, en brocante en vide-greniers.

Pompadour is bekend om zijn kasteel, maar ook vanwege de paardencoursen.

In Segur-le-Chateau is het heerlijk slenteren en genieten van de Middeleeuwse sfeer. In Terrasson is de wekelijkse markt ook op donderdag. De markt wordt gehouden op de bruggen van de rivier. In Objat is zondagmorgen ook een  grote markt.

In Terrasson zijn ook de tuinen: Les Jardins des Imaginaires, waar u kunt genieten van allerlei soorten rozen, andere bloeiende struiken en schitterende waterpartijen.

In  St. Yrieix-la-Perche is 's zomers een kunstroute en er zijn de Middeleeuwse binnenstad tal van galerietjes en creatieve winkeltjes van kunstenaars, zodat het zeker een bezoek van de creatieve gast waard zal zijn.

Het hoogste punt in de buurt, de Puy des Ages, heeft u een prachtig uitzicht over de heidevelden en de bossen. Op heldere dagen kijkt u helemaal naar Hautefort. In de kleine kapel van Notre Dame de Partout vind u het altaar en de briefjes voor Maria. Het is een bedevaartsoord in de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.

 

Hautefort en St.Robert zijn een van de vele middeleeuse plaatsen in de omgeving. Hier het Museum en het Interieur van de Romaanse kerk.

In veel plaatsen, dus ook in St.Mesmin, wordt zomerdag een Marche des Nuitss gehouden: u koopt uw vlees, salade, wijn en stokbrood bij de aanwezige marktkraampjes en kunt het ter plekke barbecueën.

Daarna gaat u te midden van de Fransen aan lange tafels genieten van alles onder het genot van muziek en dans. Aanbevolen!

Er zijn marches de nuits in St.Mesmin in juli en augustus

 

Lekker uit eten is natuurlijk specialiteit in de Dordogne. Ons huisrestaurant La Forge zal u zeker verrassen, met een van zijn speciale menu's. Dit is slechts een van de vele mogelijkheden op restaurant gebied. Ook in Brive kunt u heerlijk lunchen op een terras, nadat u natuurlijk uitgebreid gewinkeld hebt. Wij geven u een overzicht van alle restaurants bij uw reservering, zodat u uw eigen keuze maken kunt.
In St.Mesmin bevindt zich Le Saut Ruban, een Cascade in de rivier die hier een schitterende waterval creëert. Onderweg er naar toe staat dit schattige bruggetje midden in het bos, u vind hier ook de Heilige Bron van St.Mesin. Een bezoek aan deze bron belooft u eeuwige jeugd! Dan weet u nu, waarom wij zo jong blijven.......

 

Het landschap is zeer fotogeniek, met prachtige vergezichten en wolkenpartijen. Bestrooid met kleine dorpjes geniet u hier van heuvels,bossen,appelboomgaarden en weilanden, dus een zeer afwisselend geheel. En de nachten staan vol met sterren! Veel fotografen  lieten zich al inspireren.
Kastelen zijn er te over in de directe omgeving van St.Mesmin.

In het kasteel van Excideuil worden zomerdag altijd wisselexposities gehouden van plaatselijke kunstenaars, tevens is er een bioscoopzaal.

In het kasteel van Hautefort worden op woensdagavond theatervoorstellingen gegeven uit de 18e eeuw. Bezoek hier ook de barokke tuinen.

Het kasteel van Pompadour is een prachtig decor en ook te bezoeken.

Het kasteel van Essendieras is de moeite van een bezoek waard. De Nederlandse eigenaar heeft daar ook een goed restaurant met tevens een terras met schitterend uitzicht. Ook is daar een mooie nine holes golfbaan.