LE  P A G N O N

W O R K S H O P

O M G E V I N G

St.Mesmin en omstreken

de Dordogne

tweedehands

routebeschrijving

sportief

contact

links

De Dordogne

(boven) Zowel Brive als Perigueux hebben een laat Middeleeuwse binnenstad met smalle straatjes en een mooi winkelaanbod. U kunt hier rustig een hele middag slenteren en even uitrusten op een gezellig terras.

(links) Kasteel Hautefort ligt in het hart van de streek en is een indrukwekkend bouwwerk. Het is een harmonieuze mix van middeleeuwse verdediging en klassiek gastenverblijf. Het is omgeven door een schitterend bloemrijk lusthof en geplaatst op de lijst van monumentenzorg.

 

(links) De Grotte du Grand Roc ligt als een zeldzaam juweel in een schrijn verborgen in een prachtige kalkrots die hoog boven de Vézère torent. Dit meesterwerk van de natuur biedt kristalvormen die beroemd zijn om hun verscheidenheid, hun grillige afzettingsvormen, de grote hoeveelheden kristallen, en de rijke vormen. De grot maakt deel uit van het erfgoed van de mensheid: de bezoekers worden verzocht om ons te helpen om hem in goede staat te houden. De grot heeft in de Michelin gids 2 sterren.

(rechts) Rocamadour is naast Lourdes de meest bezochte bedevaartsplaats van Frankrijk. Gebouwd op een rots midden in de Causse de Gramat, een uitgestrekt leisteenplateau.Het heiligdom bevat vele kapellen en fresco's. Naast de tombe van St.Amadour is de Zwarte Madonna een belangrijke reden voor een pelgrimsbezoek. Het toeristische stadje heeft vele nauwe straatjes. 

(rechts) Sarlat, het centrum van de Perigord Noir. Ook wel de parel van de Perigord genoemd. Een absoluut toeristisch centrum.

Oorspronkelijk een eenvoudige Gallo-Romeinse nederzetting, waar in de 9e-eeuw een benedictijner klooster werd gevestigd. Vanuit dit klooster heeft de stad zich ontwikkeld tot een welvarende stad in de Middeleeuwen.  De stad heeft tussen 1450 en 1500 een zeer welvarende periode doorgemaakt. Uit deze tijd dateren vele huizen in Sarlat. In de begin jaren van 1960 was Sarlat een vervallen stad.

 

In Tourtoirac zijn in 2009 prachtige druipseengrotten geopend, zeker een bezoekje waard en ook nog rolstoeltoegankelijk.

 

(onder) Jumilhac le Grand ligt in de Perigord-Vert aan de Richard Leeuwenhart Route. Het is een Renaissance kasteel met conisch gevormde daken van leisteen en wordt de Zwarte Parel van de Perigord genoemd. De thematuinen over het zonnestelsel zijn ook voor publiek toegankelijk.

 

Brantôme, het Venetië van de Périgord

Gelegen op een eiland, tegen de poorten van het Natuurpark “Perigord Limousin”, is de charmante stad Brantôme een van de mooiste steden in de Perigord Vert. Zijn grote klooster gelegen aan de oever van de Dronne, beschermd door een hoge rots, maakt dit gebouw tot een van de mooiste in de regio.
 

Een van de belangrijkste pluspunten van de stad Brantôme is ongetwijfeld haar natuurlijke omgeving : midden in het zachte heuvelachtige landschap van de Perigord Vert, is Brantôme genesteld tussen twee takken van de Dronne, beschermd door een klif waar het prachtige klooster rust.
 
 

(rechts) Les Eyzies de Tayac is een van de meest bezochte dorpen van Frankrijk,de prehistorie heeft er vele sporen achtergelaten.les Eyzies is de vindplaats van de Cro-magnon, een voorouder van de Homo Sapiens

(links) De grotten van Lascaux zijn uiteraard beroemd om hun unieke grotschilderingen. De wereldberoemde grot werd in 1942 ontdekt.De reproductie van deze 30.000 jaar oude kunst is een bezoek meer dan waard.

 

Collognes-la-Rouge

Een van de mooiste en schilderachtige dorpjes van Frankrijk,alle huizen zijn in rode steen gebouwd en stralen een gezellige sfeer uit

 
Er zijn veel nauwe straatjes, met restaurantjes en winkeltjes, wel erg toeristisch.